Om Betelhemmet

Betelhemmet är ett litet, lantligt äldreboende som ligger i Jönåker, 1,5 mil söder om Nyköping. Boendet grundades 1993 av Helge och Karin Lundborg som hade en genuin kärlek och omtanke för äldre. Deras vision var att skapa ett gemytligt äldreboende med hemkänsla och värme utifrån kristna värderingar. Helge och Karins anda är levande än idag. 

Idag drivs Betelhemmet med Betelförsamlingen i Jönåker som huvudman. Huvudmannen har utsett en styrelse som har det övergripande ansvaret över verksamheten.Verksamhetschefen har det operativa ansvaret och svarar inför styrelsen.

Betelhemmet är inte vinstdrivande utan all eventuell vinst återinvesteras i Betelhemmet till förmån för våra boende och vår personal. Betelhemmet har Nyköpings kommun som uppdragsgivare och alla boende kommer till oss genom beslut som fattas av Nyköpings kommuns biståndshandläggare.  

Om oss

Hög boendestandard

Betelhemmet har 16 lägenheter varav åtta ligger i huvudbyggnaden och åtta i en tillbyggd del. Lägenheterna är fräscha och ljusa med toalett, dusch, pentry, kylskåp och höj- och sänkbar säng.

Lägenheterna är utformade så att varje boende ska kunna skapa sitt personliga hem. I husets centrum finns en stor ljus matsal med flera mindre bord och öppen spis. Här dukar vi varje dag till måltider med fint porslin i gammal stil och dekorerar i möjligaste mån med blommor eller annat från naturen. 

Det finns flera olika dagrum med soffgrupper, musikanläggning och bokhyllor med böcker och tidningar som man kan använda när andan faller på. Här finns också ett akvarium som blivit till mångas glädje! Boendet har också en trevlig trädgård som är under ständig utveckling och det finnsett flertal uteplatser och ett stort inglasat uterum.Tanken är att det ska finnas många små oaser för de boende att vistas i som omväxling till sina lägenheter.

 

Kristen värdegrund

Betelhemmet har en kristen värdegrund. Dock vill vi betona att vi inte lägger någon värdering i de boendes trosuppfattning eller inställning till den kristna tron. Vi välkomnar alla och boendet är anpassat till alla - oavsett livsåskådning.

En viktig hörnsten som vi arbetar utifrån är övertygelsen om alla människors lika värde. Vi är måna om ett gott bemötande och visad respekt för den personliga integriteten. Att behandla sin nästa så som man själv önskar bli behandlad är centralt i den kristna etiken och är vår utgångspunkt i mötet med de boende.

 

Om oss

God vård och omsorg

Betelhemmet erbjuder god vård och omsorg utifrån varje individs behov och förutsättningar. Här finns kompetent och erfaren personal dygnet runt. Sjuksköterska finns tillgänglig dygnets alla timmar och läkare från vårdcentralen kommer kontinuerligt.

Sjukgymnast och arbetsterapeut besöker de boende regelbundet och det finns också tillgång till fotvård och frisör.

Kontaktpersonal

Varje boende får en kontaktperson ur personalgruppen. Tanken är att du som bor här ska ha en särskilt förtrolig relation till någon ur personalen. Kontaktpersonen månar speciellt om ”sin” boende och ser särskilt till dennes behov och önskningar. På Betelhemmet har vi  personal som talar finska, arabiska och tigrinja.

 

Aktiviteter enligt önskemål

Varje dag erbjuds minst en gemensam aktivitet. På förmiddagen prioriteras individuell aktivitet och på eftermiddagen erbjuds gemensamma aktiviteter, exempelvis högläsning, gymnastik, bingospel, korsordslösning eller bara spännande samtal om olika ämnen. Ca 1 gång varje månad bjuds det på levande musik till eftermiddagskaffet och några gånger per termin anordnar vi spa med olika behandlingar. Svenska kyrkan kommer varannan tisdag och pastorn i Betelförsamlingen kommer varje fredag för sångstund alternativt andakt.

Utöver detta ordnar personalen med fester med olika teman, grillkvällar och utflykter. Vi är alltid lyhörda och öppna för synpunkter och förslag på aktiviteter från boende och anhöriga.

Om oss

Betelhemmets eget kök

Vi lägger stor vikt vid måltiderna och den mat som serveras. All mat är lagad från grunden i vårt kök av kunnig kökspersonal. Vi utgår alltid från naturliga råvaror och vi anlitar i möjligaste mån lokala leverantörer. 

Vi är noga med att allt kött vi serverar kommer från svenska gårdar. Vi serverar även hembakt matbröd och kaffebröd. Traditioner och högtider är viktiga hos oss.

Det serveras exempelvis traditionellt julbord till jul, festmåltid vid nyår, sillunch och jordgubbar på midsommarafton och kräftor på sensommaren. De måltider som serveras på Betelhemmet är frukost, förmiddagskaffe, lunch, eftermiddagsfika, kvällsmat och ett litet kvällsmål.